De zomer staat voor de deur; het broedseizoen is begonnen!


Hoewel er voor sommige vogels het broedseizoen al in maart is begonnen, is het broedseizoen voor veel vogelsoorten eind april of begin van mei het begin van de broedperiode. Er wordt vaak gezegd; in mei leggen alle vogels een ei, dit is echter niet helemaal waar. Veel vogels broeden wel in mei, maar absoluut niet altijd, dit hangt namelijk af van het vogelsoort, het weer en de hoeveelheid voedsel wat er te vinden is. Wel is het zo dat het broedseizoen ieder jaar in dezelfde periode valt, namelijk van april tot juli. Enkele vogelsoorten broeden buiten dit seizoen, zoals de uil en de meerkoet.

In ons assortiment vind je voornamelijk nestkastjes voor de koolmees, winterkoning, pimpelmees, huiszwaluw en spreeuw. In dit blog zullen we dan ook praten over de broedperiode van deze vogelsoorten.

Koolmezen

De broedperiode van de koolmees is tussen maart en juli. Een koolmees maakt gemiddeld twee nestjes in een jaar waar per nestje 8 tot 12 eieren uit komen. Na ongeveer 13 dagen komen de vogeltjes uit het ei en ongeveer 17 dagen daarna vliegen de jonge vogeltjes weg van het nest. Een koolmeesje maakt graag gebruik van een nestkastje, soms zijn ze er zelfs afhankelijk van. Het vrouwtje maakt het nest met gras, mos, dierenharen, wol en veren. Wanneer een koolmees geen gebruik maakt van een nestkastje proberen ze een nestje te maken in een holte van een boom of in rotsen of muren. Voor deze leuke vogeltjes hebben we een ruim assortiment met nestkastjes in onze collectie. Onder andere prachtige Zweedse design huisjes maar ook wat simpelere varianten en ook nestkastjes in vrolijke en opvallende kleuren zoals rood, geel en blauw.

Winterkoning

De winterkoning wordt ook wel ‘Klein Jantje’ genoemd omdat het om een klein vogeltje gaat. De broedperiode van deze vogels begint half april en duurt tot en met juli. Een winterkoning maakt net als de koolmees gemiddeld twee nestjes per jaar met ongeveer 5 eieren per nestje, 15 dagen broedtijd en na zo’n 14 dagen verlaten de vogeltjes het nest. De winterkoning maakt veel gebruik van mos bij het inrichten van het nestje. Ook voor de winterkoning hebben we verschillende leuke nestkasten in ons assortiment. Zweedse design huisjes, huisjes met een puntdak en nestkasten met hele leuke, vrolijke kleuren, je vindt ze allemaal in ons assortiment.

Zwaluw

De huiszwaluw herken je aan de opvallende witte stuit en de blauwglanzende schouderveren. De huiszwaluw heeft 1 tot 2 legsels per jaar met zo’n 4 à 5 eieren per nestje. De broedperiode begint half mei en duurt tot begin augustus. Broedduur is circa  13 tot 16 dagen en de jongen zitten tot circa 30 dagen op het nest. De huiszwaluw maakt nestjes tegen de gevel, het liefst met meerdere bij elkaar in de buurt en vlak onder het dak, zodat er een afgesloten ruimte ontstaat met vliegopening. In ons assortiment vind je verschillende zwaluw nestkastjes.

Naast nestkasten voor de koolmees, winterkoning en huiszwaluw hebben we bij Vogelhuisjes-kopen.nl nog veel meer vogelhuisjes! Wil je graag een ander nestkastje? Bekijk ons ruime assortiment op onze website! Heb je een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!

Bestel je een nestkastje op een werkdag vóór 16:00 uur dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verwerkt en verzonden en in 98% van alle gevallen de volgende dag al bij je bezorgd!