Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Een roodborstje herken je natuurlijk aan zijn rode borst. We noemen het een rood borstje, maar eigenlijk is het meer een geel tot oranje kleurig borstje. Onder het 'rode' buikje zit een lichtere kleur onderbuik. Een mannetje en een vrouwtje zijn niet van elkaar te onderscheiden, ze zien er hetzelfde uit. Roodborsten zijn nieuwsgierige vogeltjes. Hoewel het vogeltje vriendelijk oogt, zijn ze tegen soortgenoten, zowel het mannetje als het vrouwtje, echter erg agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen ze fanatiek hun territorium. Ze tonen daarbij de rode borstveren. Roodborstjes maken hun nesten goed verborgen op de grond. Jongen van een roodborstje hebben nog geen rode borst. In de winter trekt een deel van de roodborsten naar warmere streken in Europa waar meer voedsel te vinden is. Ook vogels uit noordelijke streken trekken naar het zuiden en komen zo in Nederland terecht. Roodborsten kun je in de winter helpen met gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of andere gemixte zaden.
Het vogelhuisje van een roodborstje ziet er heel anders uit dan de standaard vogelhuisjes die je normaal overal ziet. Deze vogels houden niet van een vogelhuisje met zo'n ronde ingang boven in. Ze houden van open nesten.ze broeden op of laag boven de grond in een boom, muur of in dichte planten. Het is een rommelig nestje die bestaat uit bladeren en grassen. Doordat dit vogelsoort graag van open nesten houdt, zijn de nestkastjes voor Roodborstjes hierop aangepast. Je ziet dat elk huisje een grote ingang heeft en het vogelnest er eigenlijk open en bloot door de vogeltjes zelf ingebouwd kan worden. Een roodborstje broedt van april tot juli. In deze periode heeft het vogeltje twee legsels van zo'n 5 tot 7 eieren per nest. De broedduur is zo'n 13 tot 15 dagen. Als ze zijn uitgevlogen worden ze nog 2-3 weken verzorgd.
Een roodborstje eet voornamelijk insecten, kleine spinnen en andere kleine insecten. Ze houden ook van bessen en zaden. In de winter is een roodborst ook graag te vinden in een vogelhuisje. Niet om te broeden, maar om eten te vinden. Leg maar eens wat frisse stukjes appel in het huisje. Met een beetje geluk komt het zangvogeltje er wel op af. Opmerkelijk is dat roodborsten op een bijzondere manier zoeken naar hun voedsel, ze zitten stil, laag boven de grond en duiken naar hun prooi. We bieden in onze webshop verschillende leuke broedkastjes aan voor het roodborstje. Zoek je een voederhuisje voor in de winter? Kijk dan in de rubriek 'voederhuisjes'. Qua voederhuizen is er niet een specifiek model geschikt voor roodborstjes. Als je een voederplateau met lekkernijen vult komen daar in principe alle tuinvogels wel op af. Wil jij dus graag gezelligheid van het roodborstje in jouw tuin? Hang dan een van onze leuke vogelhuisjes op in je tuin en laat die roodborstjes maar komen! Tip: leg wat rozijnen en meelwormen in het voederhuisje, daar zijn roodborstje gek op!