“De mussen vallen van het dak” is een aloud spreekwoord dat eigenlijk niets anders zegt dan dat het wel héél erg warm is buiten. Waar het spreekwoord eigenlijk vandaan komt, is onbekend. Mussen kunnen namelijk heel goed tegen warmte! Toch is het de afgelopen tijd wel heel on-Nederlands warm en kunnen niet alleen de mussen maar ook alle andere vogels wat afkoeling gebruiken. Het is voor de vogels niet altijd even gemakkelijk om een goede schuilplaats te vinden. Vaak denken we alleen aan een schuilplaats voor guur weer, maar vogels hebben met deze warme en volop zonnige dagen ook behoefte aan een koel en beschaduwd (schuil)plekje. Hier kun jij de vogeltjes aan helpen.

Hang vogelhuisjes op in de tuin

Het hoeft niet veel geld of energie te kosten om voor vogels een beschaduwde plek te creëren in jouw achtertuin. Met een vogelhuisje help je de vogels al een heel eind op weg. En waar kun je nou beter een vogelhuisje kopen dan in onze eigen webshop?! We hebben ontzettend veel verschillende vogelhuisjes, voor iedere soort is er wel een te vinden. In dit geval is het belangrijk om eerst te kijken welke vogels het meest in jouw tuin zitten of in de buurt verschijnen, om vervolgens een vogelhuisje te kopen dat geschikt is voor dit soort. Heb jij een moderne tuin of juist een gezellige wilde tuin? Kies een model dat goed bij de uitstraling van je tuin past en creëer zo een prachtig uitzicht voor jezelf. Het is aan te raden om een vogelhuisje te kiezen van riet, hout of een ander natuurlijk materiaal, dus geen kunststof. Kunststof zal alleen nog maar warmer worden.

Hang het vogelhuisje op een plek uit de zon en uit de volle wind. Het liefst op een beschutte plek. Zo heeft de vogel een veilig huisje waarin hij kan bijkomen en af kan koelen. Warmte stijgt naar boven en vooral als een vogelhuisje aan een muur hangt, kan het alsnog erg warm zijn. Hang het zomers dan ook liever op in een boom of aan een paal. Zorg ervoor dat katten of andere (roof)dieren niet makkelijk bij de vogeltjes kunnen komen. Daarnaast is een vogelhuisje natuurlijk niet alleen heel nuttig in de zomer, ook in de winter is een vogelhuisje van groot belang voor vogels. Eigenlijk is het gewoon een must-have voor in de tuin voor alle mensen die een hart voor vogels hebben.  

Zorg ervoor dat de vogels een lekkere duik in het water kunnen nemen

Schaduw is niet het enige wat tijdens deze warmte verkoeling kan brengen aan een vogel. Ook een heerlijke frisse duik in het water doet een vogel goed. Bestel een prachtig vogelbad en plaats deze op een plek in je tuin waar de zon niet of nauwelijks volop schijnt. Als je een vogelbad vol in de zon zet, dan zal het water in razend tempo opwarmen en ook verdampen.  Het verdampen zal ook door de warmte enigszins plaatsvinden in de schaduw. Vul daarom iedere dag het vogelbad weer bij met vers water. Je zult zien dat de vogels die op het bad afkomen, niet alleen heerlijk zullen badderen, maar er ook uit zullen drinken. In de winter zou het vogelbad kunnen dienen als voederschaal. Vul deze dan met vogelzaad en gebruik zo je aankoop het hele jaar door op een nuttige manier.

Het is ook helemaal geen slecht idee om vogels ook in de zomer bij te voeren. Men zegt dat vogels hier lui van worden maar niets is minder waar. Vogels gaan altijd eerst zelf in de natuur op zoek naar voedsel. Omdat ze in het voorjaar en in de zomer hun jongen aan het grootbrengen zijn, zijn wat extra voedingsstoffen alleen maar goed. Plaats een voederhuisje of voederschaal in je tuin en voed de vogels het hele jaar door! Ook hiervoor geldt dat het natuurlijk erg belangrijk is om het in de schaduw te plaatsen.